in

Ook Windows 7 en 8.1 onder voorwaarden te upgraden naar Windows 11

Een computer die nu op Windows 7 of Windows 8.1 draait, is naar Windows 11 over te zetten door een schone installatie uit te voeren (met verlies van bestanden) of door eerst een upgrade naar Windows 10 uit te voeren.

Dat gegeven is ontdekt op een Windows 11-informatiepagina van Lenovo. Er zijn nogal wat Windows-gebruikers die de overstap naar Windows 10 nooit gemaakt hebben. Zo’n 16 procent van alle Windows-pc’s draait nog op Windows 7 en 3,5 procent op Windows 8.1.

Ook hen wil Microsoft graag ‘meenemen’ naar Windows 11. De upgrade is dan ook gratis zolang je een geldige licentiesleutel bezit. Daarnaast dient je pc hardwaretechnisch aan de Windows 11-systeemeisen te voldoen.

Twee opties

Waar Windows 11 op Windows 10-computers gewoon als een Windows-update binnenkomt, is dit op Windows 7 en Windows 8.1 niet het geval. Daarom dien je een schone installatie van het besturingssysteem uit te voeren.

Wil je je bestanden behouden, dan zou je daar eerst een back-up van moeten maken en deze later handmatig weer terugzetten. Of je upgrade Windows 7/8.1 eerst naar Windows 10 (inclusief bestanden, programma’s en instellingen), en vanaf daar naar Windows 11.

Bedenktijd

Ben je eenmaal over op Windows 11, dan kun je de upgrade binnen tien dagen ongedaan maken. Je keert dan terug naar je oude Windows 10-installatie. Die mogelijkheid is er echter niet nadat je een schone installatie hebt gedaan.

Microsoft benadrukt overigens dat software die op Windows 7 en 8.1 werkt, ook goed draait op Windows 11. In het verleden kozen gebruikers er nog wel eens voor om niet naar Windows 10 te upgraden omdat hun favoriete programma’s niet compatible waren.

Beste smart-tv’s van het moment: Deze topmodellen zijn een kijkje waard

Wat hoopt robotverkenner Perseverance op Mars te vinden?