in ,

Windows 11 komt eraan: wat kunnen we verwachten?

Eind juni maakte Microsoft bekend dat er toch nog een opvolger van Windows 10 gaat komen. Aanvankelijk zou Windows 10 qua naamgeving als zodanig blijven bestaan en zou het besturingssysteem ieder halfjaar van nieuwe functies worden voorzien. Maar uiteindelijk komt er toch een nieuwe versie uit: Windows 11. Wat kun je straks verwachten van het nieuwe besturingssysteem?

Nieuwe interface

Windows 11 krijgt een iets ander uiterlijk dan Windows 10. Veel schermonderdelen zijn aangepast, en de grootste zichtbare verandering die het eerst in het oog springt is het vernieuwde startmenu. De alom bekende tegels uit het startmenu van Windows 10 maken plaats voor gewone snelkoppelingen naar programma’s.

Windows 11 krijgt een nieuw startmenu

In het startmenu is nu een zoekbalk permanent aanwezig (bij Windows 10 kwam deze pas tevoorschijn zodra je begon met typen), zodat duidelijk is dat je ook in het startmenu kunt zoeken. Typ bijvoorbeeld een deel van de naam van een geïnstalleerd programma in, en Windows 11 toont alle resultaten waar de ingetypte tekst in voorkomt.

Standaard wordt het nieuwe startmenu in het midden van de taakbalk geplaatst, maar via de eigenschappen van die taakbalk kun je het startmenu links uitlijnen, zodat ‘ie op dezelfde plek komt als bij Windows 10 het geval was.

Andere systeemeisen

Een ander groot verschil met Windows 10 zijn de systeemeisen. Microsoft heeft deze namelijk verhoogd. Een van de opmerkelijke eisen is dat de computer nu moet beschikken over een TPM 2.0-chip. Deze chip regelt onder meer het versleutelen van gegevens op de harde schijf en dient als een extra beveiliginglaag tussen het bios en de hardware. Windows 10 had deze TPM-chip niet per se nodig, maar met Windows 11 is de aanwezigheid ervan verplicht gesteld. Ook zijn de eisen voor de processor aangescherpt: de pc moet in ieder geval over een 64-bit-processor beschikken (Windows 11 komt niet uit in een 32-bit-versie), en moet minstens een kloksnelheid van 2GHz hebben en bestaan uit minstens twee cores. De nieuwe systeemeisen op een rij:

Processor: 64-bits-processor van 1 GHz of sneller met 2 of meer cores
Geheugen: 4 GB
Opslagcapaciteit: 64 GB
Systeemfirmware (BIOS): Geschikt voor UEFI Secure Boot
TPM-module: Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0
Grafische kaart: DirectX 12-compatibele grafische kaart / WDDM 2.0

Minder vaak updates

Waar het bij Windows 10 de bedoeling was om elk half jaar een grote update met nieuwe functies uit te brengen, wordt de updatestrategie voor Windows 11 aangepast. In plaats van een halfjaarlijkse update wordt Windows 11 nu eenmaal per jaar van nieuwe functies voorzien. Reguliere updates zoals beveiligingspatches en bugfixes worden wel uitgerold zodra deze beschikbaar zijn, maar voor nieuwe functies moet je langer wachten.

Verdwenen software

Bij Windows 10 werden standaard een aantal apps meegeleverd. Met Windows 11 neemt Microsoft echter afscheid van een aantal in Windows 10 aanwezige apps. Zo haalt Microsoft Paint 3D weg uit het besturingssysteem, komt Skype te vervallen en zal ook de Tijdlijn-functie (in Windows 10 te bereiken via de toetscombinatie WinToets+Tab) niet meer in Windows 11 beschikbaar zijn.

Ook verdwijnt Cortana uit het installatieproces, maar zal het nog wel beschikbaar zijn op het bureaublad. Overigens geldt het verwijderen van de bovengenoemde programma’s alleen voor schone, nieuwe installaties van Windows 11. Installeer je het als een upgrade over Windows 10 heen, dan blijven Paint 3D en Skype wel gewoon beschikbaar. De in Windows 11 standaard aanwezige browser Edge krijgt een eigen timeline-functie.

Nieuwe software

De vergadersoftware Teams zal nu een standaardonderdeel zijn van Windows 11, en vervangt hiermee Skype. Met Teams kun je vergaderen met meerdere gebruikers. Er komt een nieuw knip-en-plakprogramma in Windows 11. In Windows 10 was de tool al gewijzigd naar ‘Knippen en aantekenen’, maar nu komt daar een verbeterde app voor in de plaats.

Widgets

In Windows 7 zat al een functie met gadgets: kleine programma’s die je op je bureaublad kon plaatsen en waarmee je bijvoorbeeld de beurscijfers kon bijhouden of de processorsnelheid van je systeem. Windows 11 krijgt nu Widgets, en ook dit zijn kleine vensters die informatie kunnen weergeven, zoals nieuwsberichten, het weer, je agenda of uitslagen van je favoriete sport. In veel opzichten lijken de widgets op de gadgets van Windows 7, behalve dan dat je de widgets niet kan verplaatsen naar bijvoorbeeld je bureaublad; ze blijven alleen te zien in een speciaal menu dat je vanaf de taakbalk kunt openen.

Verschijningsdatum

Een releasedatum heeft Microsoft nog niet officieel bekend gemaakt. Wel zijn er data gelekt: Intel had documentatie online gezet waarin een datum werd genoemd. Daarin stond dat Windows 11 in oktober 2021 wordt uitgebracht. Dat geldt op dat moment alleen voor nieuwe computers: de upgrade van Windows 10 naar Windows 11 zou volgens Microsoft pas begin 2022 zijn. Er bestaat echter een grote kans dat het al eerder mogelijk wordt om Windows 11 te downloaden, bijvoorbeeld via het Windows Hulpprogramma , zoals dat nu ook kan voor Windows 10.

Meer weten over Windows 11?

Wil je meer weten over de mogelijkheden die Windows 11 te bieden heeft? Bestel dan nu onze cursus Aan de slag met Windows 11 en kom alles te weten over Windows 11. Inclusief boek en online cursus, zodat je meteen aan de slag kunt gaan.

Hackscenario’s bij multifactorauthenticatie (mfa)

Beste smart-tv’s van het moment: Deze topmodellen zijn een kijkje waard