in

No-code en low-code, wat is dat?

Wil je zelf een app bouwen, een website opzetten of bijvoorbeeld je slimme huis automatiseren? Maar heb je geen zin of tijd om je te verdiepen in programmeertalen als Python, Java of C? Goed nieuws: het is tegenwoordig heel makkelijk om te programmeren zonder code, dankzij no code- en low-code-tools.

Aan de benaming van deze tools kun je al zien dat je zelf geen, of heel weinig, code hoeft te schrijven. Dat maakt deze tools heel geschikt voor iedereen die snel een app of site wil maken, of die thuis domotica wil aansturen. Ook wanneer je interesse hebt in programmeren, zijn dit fijne tools om mee te starten. De overstap naar werken met echte code-talen wordt kleiner, omdat je al wel leert werken met structuren en je beter inzicht krijgt in hoe de opbouw van apps en sites in elkaar zit. Hieronder leggen we de verschillen tussen beide soorten tools uit.

No-code-tools

Bij no-code-tools hoef je zelf geen enkele regel code te schrijven. Over het algemeen gebruik je dit soort tools voor relatief eenvoudige projecten: een kleine website (een zogenaamde one-pager), of simpele apps.

Je werkt met een grafische interface, waardoor je goed ziet wat je aan het doen bent en ook snel resultaat ziet. Vaak is het vooral een kwestie van blokken slepen en neerzetten.

No-code-tools zijn makkelijk te leren, maar zijn wel beperkt. Qua functionaliteit kun je alleen die mogelijkheden gebruiken die de makers van de tool hebben geprogrammeerd. Dat betekent dat de app of site misschien niet precies zo wordt als je in je hoofd had. Voor sommige no-code-tools bestaan er gelukkig uit plug-ins, waarmee je de functionaliteit wel kunt uitbreiden.

Voorbeelden van no-code-tools zijn bijvoorbeeld Adalo (https://www.adalo.com/), Bubble (https://bubble.io/), Carrd (https://carrd.co/) en Glide (https://www.glideapps.com/).

Low-code-tools

Bij low-code-tools schrijf je nog wel wat code, maar die hoeveelheid is echt beperkt. Verder lijken dit soort tools erg op no-code-tools. Ook hier werk je met een grafische interface. Er zijn low-code-tools voor allerlei toepassingen. Bekend is bijvoorbeeld WordPress, voor het opzetten van een eigen uitgebreide site of webshop. Met andere tools kun je de domotica in je huis aansturen, of slimme workflows maken, waardoor je bijvoorbeeld automatisch een bericht krijgt wanneer de temperatuur boven een bepaalde waarde komt – en je dus vanaf je werk thuis de zonwering kunt laten zakken.

Voor low-code-tools moet je je wat meer verdiepen in code dan bij het kleine broertje no-code. Iets minder makkelijk dus, maar daar staat wel tegenover dat je met low-code-tools meer flexibiliteit hebt. Wil je een bepaalde functie toevoegen aan je project die niet in de tool zit, dan kun je die zelf programmeren. Of op internet kijken of iemand anders

Voorbeelden van low-code-tools zijn n8n (https://n8n.io/) en Node-RED (https://nodered.org/).

Meer weten over programmeren zonder code?

Wil je meer weten over no-code- en low-code-tools? Bestel dan nu onze cursus Programmeren zonder code. Inclusief boek en online cursus met voorbeeld-projecten, zodat je meteen aan de slag kunt gaan.

De grootste uitdagingen omtrent thuiswerken

Nextcloud Hub installeren op Raspberry Pi met Collabora Online