in

Kingston KC2000 review – M.2 PCIe NVMe SSD getest


De KC2000 M.2 (2280) PCIe NVMe SSD is volgens Kingston tot vijfendertig keer sneller dan een klassieke harde schijf op 7200 toeren per minuut. Hij is bovendien een stuk betrouwbaarder, wat ondersteund wordt met vijf jaar garantie. Kloppen al die beweringen eigenlijk wel? Dat lees je in dezeKingston KC2000 review.

Wij testten de 1TB-variant van de KC2000 M.2 SSD van Kingston Digital Europe, onderdeel van Kingston Technology. Die heeft een opgegeven levensduur van 600 TBW (‘terabytes written’). Ook is er een garantie van vijf jaar, met de voorwaarde dat je in die periode niet de 600 TBW overschrijdt. Dit controleer je overigens met Kingston SSD Software.

Daarnaast zijn er varianten van 250 GB (met een garantie van 150 TBW), 512 GB (300 TBW) en 2 TB (1,2 PBW ofwel ‘petabytes written’). De TBW/PBW is zoals je merkt telkens aangepast aan de capaciteit. De varianten van 250 en 500GB presteren iets, maar niet veel trager dan de 1- en 2TB-uitvoeringen.

Het totaal aantal geschreven terabytes (‘terabytes written’, ofwel TBW) bepaalt samen met de garantieduur (uitgedrukt in jaren) wanneer de garantie van een ssd vervalt. Het getal dat het eerst overschreden wordt, beëindigt de waarborg. Dat betekent overigens niet dat de ssd daarna van de ene op de andere dag zal falen. Uit verschillende testen blijkt immers dat zelfs de goedkoopste ssd gemiddeld tweeënhalf keer langer meegaat dan de opgegeven TBW.

Hoe lang zal bijvoorbeeld een 512GB-ssd met een opgegeven levensduur van 300 TBW effectief blijven functioneren? Als je élke dag 55 GB data zou schrijven, komt dat overeen met zo’n 20 TBW per jaar. Een schijf met gebruiksgarantie tot 300 TBW kun je dan sowieso zonder problemen vijftien jaar gebruiken. Volgens Intel schrijft slechts één procent van de gebruikers 50 GB per dag, dus voor de gemiddelde gewone gebruiker is een 512GB-ssd met 300 TBW meer dan afdoende.

3D-TLC-NAND

De KC2000 gebruikt snelle 3D-TLC-NAND-flashchips met 96 lagen. Het merk van de gebruikte flashchips is door een sticker verborgen. Bedwing echter je eventuele nieuwsgierigheid, want verwijder je die sticker dan vervalt de garantie. Een recente pci-express-controller (Gen3.0 x4) van Silicon Motion, Inc. (SMI), de 226EN, zorgt voor de nodige intelligentie. SMI levert naar eigen zeggen de ssd-controllers voor dertig procent van alle ssd’s die wereldwijd worden verkocht.

Deze betaalbare SMI ssd-controller ondersteunt sequentiële doorvoersnelheden voor lezen en schrijven tot 3500 en 3000 MB/s en 4K ‘random’ snelheden tot 420.000 IOPS (‘input/output operation per second’). Kingston blijft daar met zijn opgegeven snelheden iets onder: de opgegeven sequentiële lees/schrijfsnelheid van de 1TB-variant van de KC2000 is 3200/2200 MB/s. De opgegeven random snelheid is 350.000/275.000 IOPS.

Goedkopere ssd’s hebben soms controllers die niet alle communicatiekanalen van de pci-express-bus gebruiken. Dat is bijvoorbeeld zo voor de Kingston ssdNOW A1000 die een stuk goedkoper is dan de hier geteste KC2000. De A1000 gebruikt maar twee communicatiekanalen en dat is een vertragende factor, vooral dan bij random lees- en schrijfoperaties. De KC2000 gebruikt wel degelijk alle vier pci-e-communicatiekanalen. Er is dus geen flessenhals wat prestaties betreft.

Kleinere ssd-fabrikanten zoals Kingston concurreren vooral op de prijs en kopen hun flashgeheugenchips daarom zo goedkoop mogelijk in. Tijdens de levensduur van een product kan het daarom gebeuren dat ze een batch met chips van een andere fabrikant monteren. Dat houden ze liever onder de pet en daarom mag je niet de sticker verwijderen als je je garantie wilt behouden.

Andere chips kunnen de prestaties in theorie weliswaar lichtjes beïnvloeden, maar niet in die mate dat je dit in de praktijk merkt. Maar in benchmarks via dezelfde testopstelling kun je dus in theorie kleine snelheidsverschillen meten tussen verschillende batches van een betaalbare ssd, zoals deze Kingston KC2000.

Beveiliging

Behalve snelle flashchips en een ssd-controller die de vier pci-e-communicatiekanalen gebruikt, heeft de KC2000 ook volledige aes256-data-encryptie op hardwareniveau. De versleuteling is compatibel met de industriestandaarden ‘TCG Opal 2.0’ (gebruikt in beveiligingssoftware van Symantec, McAfee, WinMagic en anderen) en met ‘Microsoft eDrive’ (‘encrypted hard drive’, gebruikt door Windows 10 BitLocker schijfencryptie).

Als doorsneegebruikers is dat misschien minder van belang, tenzij je erg gesteld bent op je privacy. In een bedrijfsomgeving kun je deze ssd echter perfect gebruiken in systemen met vertrouwelijke gegevens. Alle opgeslagen gegevens worden onkraakbaar versleuteld opgeslagen zonder dat dit veel invloed heeft op de schrijf- en leesprestaties. Verwijdert iemand de ssd uit de gebruikte desktop-pc, laptop of werkstation dan blijven de opgeslagen gegevens onleesbaar.

Conclusie

De Kingston KC2000 is een ssd op een printplaatje met een scherpe prijs, goede prestaties en lange levensduur. Steekt er in je pc nog een klassieke harde schijf dan versnel je het apparaat serieus door die te vervangen met een ssd zoals de KC2000, al zal het niet altijd 35x sneller zijn zoals Kingston claimt. Maar wel véél sneller. Een activatiesleutel voor Acronis True Image HD kloonsoftware, waarmee je de gegevens van je oude harde schijf eenvoudig overzet op de nieuwe ssd, is trouwens inbegrepen in de aankoopprijs.

Wat is multithreading en wat heb je er aan?

Daarom is een SSD veilig