in

Hoe kan ik Windows 11 updaten?

Wanneer je Windows 11 (release 5 oktober 2021) hebt geïnstalleerd, wil je natuurlijk dat het besturingssysteem zoveel mogelijk up-to-date blijft. Dat loopt via Windows Update, waar je ook een aantal Geavanceerde opties vindt. Daarmee zet je het updaten van Windows 11 helemaal naar je eigen hand.

Je vindt de instellingen voor het updaten in het Windows-instellingenvenster. Dat kun je op verschillende manieren openen. Zo vind je Instellingen in de sectie Vastgemaakt van het Startmenu. Je kunt ook de zoekfunctie van het Startmenu gebruiken (tik dan Instellingen) of de toetscombinatie Windows+I. Linksonder in het venster zie je vervolgens Windows Update staan.

Als je Windows Update opent, zie je rechtsboven staan wanneer de computer voor het laatst op updates heeft gecontroleerd. Door op Naar updates zoeken te klikken, laat je Windows Update direct controleren.
Je wilt natuurlijk niet dat Windows, nadat er updates zijn geïnstalleerd, opstart op een moment dat het jou eigenlijk helemaal niet uitkomt, omdat je lekker aan het werk bent of net in een digitale meeting zit. Dat voorkom je door te klikken op Inschakelen bij de optie Uw gebruikstijden automatisch aanpassen. Windows zal dan niet opnieuw opstarten op tijden dat je gewoonlijk achter de pc zit.

Onder het kopje Meer opties vind je ook nog allerlei zaken waarmee je Windows Update nog meer naar je hand kunt zetten. Zo kun je het updaten bijvoorbeeld een week pauzeren. Bij Geschiedenis van updates kun je zien welke updates er allemaal al geïnstalleerd zijn. Ook zie je Geavanceerde opties staan; daar komen we verderop uitgebreid op terug.

Windows Insider-programma

Bij Windows Update zie je ook een onderdeel Windows Insider-programma. Hiermee kun je je inschrijven voor testversies van Windows; je maakt dan als eerste kennis met nieuwe functies of compleet nieuwe Windows-versies. Voordat je je hiervoor inschrijft is het wel goed om te weten dat je je in sommige gevallen niet eenvoudig kunt ‘uitschrijven’ van het ontvangen van testversies. Soms zul je Windows dan helemaal opnieuw moeten installeren.

Geavanceerde opties: Windows Update naar je hand zetten

Met de Geavanceerde opties van Windows Update (dat uit twee secties bestaat) kun je het update-proces nog meer inregelen zoals je zelf wilt. We laten je in het kort zien wat de belangrijkste onderdelen ervan je te bieden hebben.

Geavanceerde opties: eerste sectie

In de eerste sectie bepaal je hoe Windows Update in de praktijk werkt. Standaard wordt er alleen op updates voor Windows gecontroleerd, maar je kunt instellen dat er ook gekeken wordt naar updates voor andere programma’s van Microsoft-programma’s, zoals bijvoorbeeld Office.

Door de optie Zorg dat ik up-to-date ben in te schakelen, zal de computer na het installeren van updates zo snel mogelijk opnieuw worden opgestart. Zorg wel dat je ook de optie Mij waarschuwen als opnieuw opstarten vereist is om de update te voltooien inschakelt; zo heb je nog tijd om bestanden waar je mee bezig bent op te slaan.

Je weet inmiddels al dat Windows zelf de tijden vaststelt waarop de computer wordt gebruikt. Maar ook dit kun je zelf aanpassen, onder Gebruikstijden. Handig als je normaal bijvoorbeeld altijd tussen 08.00 en 17.00 uur aan het werk bent, maar tijdelijk bijvoorbeeld juist wat eerder of later achter de pc zit. Zo weet je zeker dat de computer niet ineens wordt opgestart na een update terwijl jij nog bezig bent.

Geavanceerde opties: tweede sectie

In de tweede sectie vind je de extra opties. Bij Optionele updates kun je zien welke aanvullende extra’s klaarstaan voor installatie. Dat kunnen bijvoorbeeld drivers (stuurprogramma-updates) zijn. Selecteer de updates die je wilt en klik op Downloaden en installeren.

Heb je een thuisnetwerk? Met Delivery Optimization kan het ophalen van updates versneld worden. Als een van de pc’s al een update heeft binnengehaald, wordt deze met de andere computers binnen het netwerk gedeeld. Standaard is Delivery Optimization actief voor computers binnen je eigen netwerk, maar kun je het ook inschakelen voor computers buiten je netwerk. Je kunt deze functie als je wilt ook uitschakelen: zet daarvoor de schuif op Uit bij Downloads van andere pc’s toestaan.

Werkt je computer niet lekker meer of wil je met een schone lei beginnen? Onder Herstel zie je wat er allemaal mogelijk is. Via de optie Problemen oplossen zonder uw pc opnieuw in te stellen kom je terecht bij diverse probleemoplossers. Je vindt onder Herstel ook Herstelopties waarmee je je pc opnieuw kunt instellen. Je wordt daarbij geholpen door een wizard, waarmee je de keuze hebt je computer helemaal opnieuw te installeren of alleen Windows opnieuw te plaatsen, zodat je persoonlijke bestanden intact blijven. Via Geavanceerde opstartopties kun je Windows opnieuw opstarten en heb je toegang tot opstartinstellingen (zoals het opstarten van een usb-stick). Gebruik deze optie in geval van problemen.

Ook zie je hier nog de optie Apps opnieuw opstarten. Gebruik je vaak met dezelfde apps en wil je die na het opnieuw starten weer gebruiken? Door deze optie te kiezen en de schuif bij Mijn opnieuw opstartbare apps automatisch opslaan en opnieuw opstarten als ik me opnieuw aanmeld op Aan te zetten, zullen ze opnieuw geladen worden wanneer de pc opnieuw opstart. N.B.: deze instelling werkt alleen als de app in kwestie automatisch opnieuw kan worden geladen door Windows. Sommige apps kun je alleen handmatig starten.

Meer weten over Windows 11

Wil je meer weten over de mogelijkheden die Windows 11 te bieden heeft? Bestel dan nu onze cursus Aan de slag met Windows 11 en kom alles te weten over Windows 11. Inclusief boek en online cursus, zodat je meteen aan de slag kunt gaan.

Geluidskwaliteit speakers verbeteren met miniDSP

Hoe zit het precies met je privacy op Clubhouse?